A la venda a les llibreries a partir del 20 d'abril de 2009

26 d’abril, 2009

Democràcia econòmica Vers una alternativa al capitalisme


ELS FETS QUE VAN PROTAGONITZAR LA DARRERIA DEL SEGLE XX van provocar una ruptura radical en la història del pensament social: arran de la implosió del socialisme de planificació centralitzada i la confirmació que el mercat és una institució imprescindible per a la prosperitat econòmica, es va estendre la idea que el capitalisme era l'única opció viable per a organitzar l'economia de qualsevol societat del planeta. Semblava que la humanitat havia arribat a la "fi de la història" del sistemes econòmics. Al mateix temps, les més acreditades teories de la justícia de les darreres dècades ens permeten confirmar la intuïció central del pensament socialista des dels seus orígens: el capitalisme no és - i difícilment serà mai - capaç de satisfer de manera plena els més bàsics i innegociables principis de justícia. Podran les societats del segle XXI resoldre aquesta difícil contradicció?

Mentre el neoliberalisme exercia la seva hegemonia, molt abans de la crisi que avui l'aclapara, han estat diversos els intents de pensar sistemes econòmics alternatius, de mercat però no capitalistes: tan eficients com el capitalisme des del punt de vista productiu, però que superin le injusticies d'aquest des del punt de vista distributiu. Sistemes socialisme de mercat - com per exemple aquell que preen de referència en aquest llibre i que es presenta sota el nom de Democràcia Econòmica - que intentin fer compatibles els ideals de llibertat, igualtat, democràcia, realització humana i sostenibilitat amb el progrés tecnològic, la millora de la productivitat i el creixement econòmic, sempre que aquests siguin oblectius democràticament escollits per la societat.


Podem trobar uen la nostra realitat econòmica experiències que assenyalin, ja avui, en la direcció de la Democràcia econòmica? Són les cooperatives i les empreses democràtiques, el sindicalisme, la banca ètica o els moviments de consum responsalbe formes d'organitzar la vida econòmica que eviten, ni que sigui de manera parcial, aquells principis que fan del capitalisme un sistema injust? És possible articular totes aquestes realitats en un mateix "mercat social"? Té sentit veure-les com l'embrió d'un sistema econòmic alternatiu?

Aquest llibre, escrit a moltes mans, intenta començar a respondre totes aquestes preguntes amb la voluntat d'obrir de manera descomplexada un debat certament radical. Tanmateix, la seva més secreta intenció és inspirar el pensament i l'acció de tots aquells que creuen que també al segle XXI cal seguir lluitant i treballant per construir un sistema econòmic més just, que ens permeti viure en una societat on tots els seus membres tinguin una vida realment digna de ser reconeguda com una vida humana.